Медиа лаб

Ромите в българската история

На фокус в това издание на предаването е присъствието на ромския етнос по българските земи. В студиото гостуват д-р Лиляна Ковачева, Теодора Крумова, доц. Алексей Пампоров и Райчо Чапразов.

ФИЛМ: „Кирилка, която умее да дава живот“

Филмът е създаден по проекта „…полека, без злоба, човешки…“ на Фондация „Ромски свят – 21 век“, който помага да видим истински истроии на истински герои като Кирилка, която дава живот, пише романи и иска да каже на младите, че образованието е важно и че трябва да следват мечтите си.

ФИЛМ: „Любовта, семейството и вярата на Гаврил и Мария“

Филмът е създаден по проекта „…полека, без злоба, човешки…“ на Фондация „Ромски свят – 21 век“, който помага да видим истински истории на истински герои като Гаврил и Мария.

ФИЛМ: „Историята на семейство Кирилови“

Филмът е създаден по проекта „…полека, без злоба, човешки…“ на Фондация „Ромски свят – 21 век“, който помага да видим истински истории на истински герои като семейство Кирилови.

ФИЛМ: „Колко ли е силата на една майка? Историята на Милица“

Филмът е създаден по проекта „…полека, без злоба, човешки…“ на Фондация „Ромски свят – 21 век“, който помага да видим истински истории на истински герои като Милица и дъщеричката й Ванеса.

ФИЛМ: „Малки истории“ за „Малки човеци“ – Играчки, в които децата могат да виждат себе си

Филмът е създаден по проекта „…полека, без злоба, човешки…“ на Фондация „Ромски свят – 21 век“, който помага да видим истински истории на истински герои като Мария от с. Габър.

Форум Права: Каузата за овластяване на жените и на борбата с домашното насилие

Каузата за овластяване на жените и на борбата с домашното насилие на Фондация EMPROVE и #ЖенитеSurvivors.Форум Права на LGBTI organization Deystvie с подкрепата на Фонд Активни граждани.

Love speech: Видео социален експеримент

Love Speech e социален експеримент, който повдига въпроса за речта на омразата в България. Видеото на Fine Acts по проекта „Креативни кампании: иновациите в подкрепа на човешките права“ се фокусира върху преживяванията на роми, ЛГБТИ хора и хора с различен цвят на кожата в страната.

Филм „Противодействие на злоупотребите в името на честта в социален и правен аспект“

В българското законодателството липсват дефиниция на злоупотреба или насилие в името на честта и система за събиране на данни и резултатът е безнаказаност на извършителите и неадекватна защита на жертвите. Проблемът се разпознава частично само сред някои ромски общности, най-вече в частта ранни бракове, които водят до ранна бременност, полово предавани болести, отпадане от училище и последваща трайна маргинализация.