Медиа лаб

Дързост, предопределена от духовността

„… хората от „Факултета“ и която и друга махала да е, не се отличават като желания от всички други – те искат своя домашен комфорт и достойнството си в живота. И го постигат някак и въпреки всичко – повечето от младите хора и тези на средна възраст са в чужбина, защото там възможностите за работа са повече, защото там заплащането е по-добро, защото там се чувстват по-оценени и не на последно място, защото именно такива условия създават почва за мечти.“

НОВ ДОКЛАД: Дефиницията за енергийна бедност в България – съдържание и приложения с акцент върху силно уязвими и маргинализирани групи

България е на финалния етап от приемането на официална дефиниция за енергийна бедност, но съществува риск нейното използване за целите на енергийното обновление на сградите да стане по начин, който няма да приоритизира енергийно бедните и може дори да доведе до увеличаване на енергийното неравенство. Вижте повече в доклада.

Предаване по БНТ: Ромите извън клишето

С този чудесен епизод на Малки истории честитим Ромската Нова година – Василица!

Коментатори в студиото са Мария Черешева – журналист, нашият експерт в romapolicylab Илко Йорданов – от Институт „Отворено общество – София“ и Валери Леков – редактор в програма „Христо Ботев“ на БНР.

ФИЛМ: Ромите строят социализъм? 

Днешните български роми все още са маргинализирани и изостават много от другите българи в образованието и възможностите. Но при комунизма те са били изобразявани като стоящи рамо до рамо с останалата част от страната, ентусиазирано работещи за идеалната социалистическа държава. Какво всъщност се е случило? Вижте в този филм.

На първи декември проведохме експертна дискусия по темата за енергийната бедност

В момент, в който предстои обществено обсъждане на дефиницията за енергийна бедност подобни дискусии са важни за да могат всички заинтересовани, които потенциално могат да бъдат засегнати от прилагането на дефиницията да бъдат информирани за това какво могат да очакват и да защитят интересите си, отправяйки предложения в публичното пространство. В частност прилагането на дефиницията за целите на социалното подпомагане и подобряването на жилищния фонд ще бъде свързано с редица трудни и неочевидни решения.

Пълен видеозапис на конференцията „Политики за подобряване на жилищните условия на уязвими групи на общинско и на национално ниво“ (14.04.2022 г.)

Конференцията е част от проекта: „Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество“, изпълнен от Хабитат България в периода от октомври 2019 г. до април 2022 г.

Проект: „Какво можем заедно“

„Всяка от историите, които представяме са реални, български и имат нужда от подкрепа.“ Такива са и историите за хората и организациите, работещи в полза на рoмската общност. Ето защо представяме проекта и на romapolicylab.org като поставяме специален акцент върху отделни епизоди с отношение към темата.

ФИЛМ: Между лачените обувки и панделките – историята на Стефка

Стефка е родена в Самоков в голямо семейство с девет сестри и един брат. Тя е била обичана от баща си, но използвана от майка си. От девет годишна заедно със сестрите си е трябвало да се бори за оцеляването си. 

ФИЛМ: Невидимите

Родени в България, но безизвестни и невидими в обществото и българските институции. Да си човек и да не можеш да доказваш своята самоличност, защото си без дом.