Love speech: Видео социален експеримент

Love Speech e социален експеримент, който повдига въпроса за речта на омразата в България. Видеото на Fine Acts по проекта „Креативни кампании: иновациите в подкрепа на човешките права“ се фокусира върху преживяванията на роми, ЛГБТИ хора и хора с различен цвят на кожата в страната.

Продукцията стъпва върху известно проучване, което твърди, че можеш да се сближиш с непознат, ако го гледаш в очите в продължение на 4 минути. Десетки социални експерименти, правени през годините по света, доказват това твърдение. Fine Acts обаче провежда експеримента по нов начин, с една ключова разлика: докато се гледат в мълчание, хората чуват в слушалките си и историята на човека срещу тях. 

Тримата основни герои на видеото са хора от различни малцинствени групи в България, системно подлагани на език на омразата. Те разказват своите истории пред група неподозиращи непознати – поканени да участват в “кастинг” за видео. Автентичните реакции на емпатия и подкрепа на последните доказват смисъла и нуждата от пространство за изслушване, диалог и опознаване на “другия”. 

Видеото се появява в момент на брутална агресия срещу различията, като последни примери са побоят над деца при хомофобска акция в Пловдив, както и смъртните заплахи срещу гей активисти в града. 

Расизмът, дискриминацията и езикът на омразата са системен проблем на българското общество. Враждебната реч като цяло остава без последици, а чувството на безнаказаност води до още враждебна реч. И все пак, със самия факт, че абсолютно всички случайно подбрани респонденти реагираха подкрепящо и състрадателно към героите ни, нашето видео доказва, че огромна част от българите са готови да се противопоставят на омразата и агресията. Виж още на: https://fineacts.co/love-speech

Може да харесате още...