Преодоляване на пропастта между ромските младежи и бизнеса – отключване на скрития потенциал за пазара на труда

Схващането, че ромите не работят, е оборено отдавна от тенденциите на пазара на труда в България. Данните за това са красноречиви: между 2011 г. и 2019 г. делът на работещите роми е нараснал двойно. Това показва национално представително проучване на Тръста за социална алтернатива от 2019 г., посветено на образователните постижения в ромска общност.

Въпреки това безработицата си остава огромен проблем, който засяга всеки пети човек от общността и всеки трети младеж между 19 и 25-годишна възраст.  Наблюденията и практиката сочат, че е налице голяма пропаст между общностите в неравностойно положение и бизнес сектора (от малки до големи мултинационални компании) – двете страни говорят на различни езици и се нуждаят от обща територия, на която да се срещнат и намерят пресечни точки. За целта е необходима подкрепата и съдействието на трета страна, която да им помогне да общуват с разбиране.  

Водени от мисията да запълни тази липса на пазара на труда в България, от  2018 г. Тръста за социална алтернатива насочва усилията си към предоставяне на услуга, чрез която работодателите и хората от уязвими общности да имат по-големи възможности за срещи и съвместна дейност. В рамките на проект „Първи стъпки за професионално развитие“, реализиран с партньорски организации от Унгария, Румъния, Испания и България, ТСА предоставя кариерно ориентиране за младежи от непривилегировани групи до 29 години, мотивация, обучения по меки и твърди умения, личностно развитие, менторство, подкрепа на работното място и мрежови събития. Основната цел на проекта е да подкрепи младите хора, като гарантира, че техните умения съответстват на нуждите на работодателите в България. В допълнение към това се създава мрежа от бизнес и образователни партньори, с които се работи за създаване на по-разнообразна и приобщаваща работна и училищна среда в България. Индивидуалният подход към нуждите на всеки млад участник гарантира по-добра подготовка, по-голяма увереност, по-висока мотивация и като цяло по-добри шансове за успешна професионална реализация. Решаваща се оказва продължителната менторска подкрепа, която се осигурява на младежите в рамките на проекта – тя продължава и след като те започнат работа, помага за по-добрата им адаптация и разрешаването на различни казуси, с които се сблъскват на работното си място – в резултат  те ценят изключително високо дългосрочния принос на проекта към професионалното им развитие.

Дискриминацията е тема, която все още заема важно място в дневния ред на заетостта в уязвимите групи. И до днес предизвикателствата, пред които те са изправени в това отношение у нас, са сложни и трудни за решаване. По отношение на работното място,  дискриминационните нагласи все още играят водеща роля и са основна бариера, с която се сблъскват членовете на непривилегированите общности като кандидати за и участници в пазара на труда. Това е проблем, който компаниите, с които ТС работи, все по-остро осъзнават и все по-често търсят начини да разрешат. С цел да се подпомогне процеса и за двете страни, в рамките на проект „Първи стъпки за професионално развитие“ стартира специализирано обучение за многообразие – чрез него участниците преминават през оценка на ценностната си система с цел да претърпят личностна трансформация, която в по-дългосрочен аспект да стимулира създаването на работна среда, базирана на уважение и изключваща предразсъдъците.

Цел, върху която ТСА работи, е да предложи разработки и програми, които да подобрят корпоративните култури, да подпомогнат преодоляването на предразсъдъците и да създадат реални възможности за развитие и просперитет на хората от непривилегировани общности.


От такава възможност се нуждае и 22-годишният Иван Борисов, който е от ромски произход и е един от младежите, включени в нашия проект.

Момчето завършва Професионална гимназия по текстил и кожени изделия, където полага усилия да бъде отличник и да постига добри резултати. В училище Иван открива не просто своето професионално призвание, но и своята голяма любов. Тогава той е на 17, а тя едва на 16 и за разлика от повечето младежи на тяхната възраст, те се женят. „Наложи се да прекъсна училище и да поема отговорност към домакинството, семейството и съпругата ми. Бях едва в 9 клас, когато се оженихме.“ Съвсем скоро им се ражда и дъщеричка. Така Иван започва да работи усилено и се записва да учи във вечерно училище. В продължение на 3 години се труди и всяка вечер се прибира след 23 часа, когато се залавя с уроците и учебниците и учи до ранна сутрин. На следващия ден, само след няколко часа сън, той отново е на работа – и така до 12 клас.

„Имах хиляди причини да прекъсна и да се откажа, но не съм. Защото знаех какво точно правех и какво исках да постигна, какво дължа на себе си и семейството си. Много голяма част от моите съученици отпаднаха от клас и много рано спираха да ходят на училище, защото не са достатъчно грамотни и не знаят добре български език. Това беше основната причина да не  продължат, просто не разбираха уроците. А аз исках да продължа, бях стигнал вече дотук. Накрая, когато видях дипломата в ръцете си, се разплаках от щастие, просто беше невероятно и в същото време още по-мотивиращо да продължа образованието си“, споделя Иван.

Скоро след завършването си младежът вижда обявата за безплатни уроци по английски език, които ТСА предлага през „Първи стъпки за професионално развитие“. Първоначално Иван решава, че това не може да е вярно, но все пак решава да подаде нужните документи и бива одобрен. „Бях много щастлив, защото виждах как мечтите ми се сбъдват една по една, завърших успешно и  ниво А1 – и реших, че ако курсовете продължат с по-горни нива, ще се включа задължително“, казва Иван. Докато учи английски език, той не забравя да предаде наученото и на други – успоредно преподава на дечица от църквата близо до дома си. 

Сега Иван работи като готвач, но съвсем скоро ще е дипломиран магистър психолог. А това, което си пожелава,  е да продължава да не се отказва.

„През целия си път съм усещал подкрепата на родителите ми. Но съм много благодарен и на фондацията (бел. ред. – ТСА), и най-вече на Оля Георгиева. Когато пропадаш или губиш мотивация е много важно някой да те изслуша и да ти даде нужната сила, за да продължиш, за да повярваш, че можеш още“.

––––––––

Повече за проекта, както и полезни ресурси за представители на бизнеса:

Проект „Първи стъпки за професионално развитие“ се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в рамките на програма EEA and Norway Grants for Youth Employment

Може да харесате още...