Малките проекти на лято 2022: От Медицинския факултет до кв. Факултета в София и продължението на усилията за здравна превенция на стипендиантите ни във Варна

През месец октомври младежите от Стипендиантска програма за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности, проведоха редица дълго подготвяни инициативи в различни краища на страната.

Някои от тях бяха в квартал Факултета, за да разговарят с родители и деца за здравето на зъбите и превенция на кариес при децата. Младежите се включиха в традиционния хепънинг на фондация ХЕСЕД, който събра десетки деца и родители от квартала. Оцветяваха тематични материали с децата, разказваха за правилното миене на зъби, имаха възможност да дадат конкретни насоки и съвети за последващи прегледи и лечение на майките. Децата се радваха на раздадените четки и пасти за зъби.

В рамките на същата седмица, студентката в специалност „Помощник-фармацевт“ София Мартинова, нейният ментор доц. Клара Докова, и Георги Георгиев – студент в специалност „Медицина“, бяха в Дългопол. Те организираха информационно събитие за превенция и профилактика на захарен диабет. В рамките на събитието София и Георги предоставиха на жителите на Дългопол информация относно причините, превенцията и контролирането на заболяването, като желаещите имаха възможност да измерят своята кръвна захар и да получат конкретни насоки според своите показатели. София сподели впечатления от деня:

„ [Хората] задаваха въпроси, повечето свързани с това какви са нормалните стойности, какви са усложненията от диабета и бяха благодарни за получената информация. Освен това, фактът, че аз и Георги сме бъдещи здравни специалисти беше от интерес за едно младо момиче, което сподели, че също има желание да следва в университет, а родителите, стоейки до нея, я насърчаваха, давайки пример, че един ден ще прави това, което сега правим ние. Радвам се, че организирахме събитието и че то беше полезно за доста хора!

Същевременно, наблюденията на доброволците в квартал Факултета в София са, че има голям брой деца, които нямат достъп до зъболекар за първоначални насоки и профилактика от ранна възраст. Достъпът до дентални специалисти е силно ограничен и информираността на възрастните относно възможността за прегледи и зъболечение на децата им е минимална.

Срещата със студентите в специалности Дентална медицина и Медицина даде възможност на много майки да получат първо мнение и съвети за грижата за зъбното здраве на техните деца. Децата пък научиха повече за храните, които са полезни и вредни за техните зъбки, докато оцветяваха тематичните материали, подготвени за тях в рамките на малкия проект.

Алексей Митков е инициатор на идеята за среща с деца и родители, за да споделят информация за детското дентално здраве. Родом от Лом, той е студент по Дентална медицина в Медицински университет-София. „За пръв път стъпих във Факултета, който приличаше на останалите ромски махали по отношение на устройството – видимото разделение на заможни и бедни хора, личеше си най-вече по къщите. Има и видими белези на интеграция. На събитието имаше по-големи и любознателни деца, които задаваха допълнителни въпроси за оралната хигиена. Искаха да знаят“, споделя Алексей.

Студентите пък получиха шанса да натрупат опит и разбиране за проблемите на общността и да се запознаят с малчуганите, които проявиха голям интерес към възможността да се забавляват, научавайки повече за правилното използване на четката и пастата за зъби.

„Изводът, който мога да направя е, че там има хора, и най-важното – деца, осъзнали смисъла и готови за живот в интегрирано общество“, разказва още студентът.

Алексей, София и Георги, заедно с още свои колеги от програмата, получиха приз за Посланичество в категория Доброволци на Петите годишните награди ГЕРОИТЕ на платформата Time Heroes през 2022г. Тя беше за доброволческите им инициативи през 2021г., а тази година работата им продължи по други важни здравни теми в различни ромски общности.

Големи надежди се възлагат на младежите, които се срещат с деца и млади хора от тези общности, за да ги вдъхновят да са отговорни към здравето си и да преследват смело своите мечти.

Значимостта на тези усилия се доказва и от много от менторите, които работят със студентите днес. Някои от тях са били стипендианти на подобни програми и сега предават нататък опита и подкрепата, на които те са разчитали преди години.  Така ромската общност в България сама създава и подкрепя хората, които градят бъдещето й отвътре.

Може да харесате още...